top of page

Iedere week word ik een betere trainer.

Ik doe vaak maar wat. Ik houd mijn spelers 1,5 uur per week bezig, maar ik bouw niet aan iets op de lange termijn. Ik wil met meer vertrouwen voor mijn groep staan.’ Dit was mijn belangrijkste motivatie om het bestuur van Boni te vragen of ik een trainerscursus mocht gaan volgen via de NeVoBo. Een week later stond ik ingeschreven voor 4 bijeenkomsten van 3 uur per keer: 1 uur theorie en 2 uur in de zaal, samen met 5 andere cursisten. Tussen de bijeenkomsten door werkte ik thuis aan opdrachten die ik vervolgens in de praktijk bracht bij mijn trainingsgroep, de mannen van H1. VT2 gaat in op grote thema’s als een jaarplanning, de ideale trainingsopbouw, het formuleren van een doel van een training, het toepassen van accenten in oefeningen en het goed leren uitleggen van een oefening. Maar ook leer je vragen stellen, zowel aan jezelf als aan je groep. Waarom ben ik trainer geworden? Wat heb ik als trainer te bieden? Wat willen je spelers bereiken, zowel individueel als met het team? Waarom komen je spelers volleyballen? Wat vonden je spelers van de training? Trial and error is voor mij een belangrijk gegeven gebleken. Omdat mijn mede-cursisten allemaal jeugdtrainers waren deelden zij veel spelletjes met de groep. Kan dat ook bij H1? ‘Haal ze maar uit hun comfort-zone,’ zei mijn instructrice. Hoe vaak heeft H1 mij het afgelopen half jaar niet horen zeggen dat ik iets wilde uitproberen? Zo speelden ze vorige week nog een tikspelletje tijdens de warming-up. Je merkt snel genoeg of iets werkt of niet. Feedback vragen heeft me daarin ook geholpen. Gaan je spelers stuiterend naar huis of proef je enige frustratie? Waar lag dat aan? Frustratie bij je spelers is misschien niet leuk, maar het geeft je wel informatie. En daarmee kun je verder. Aan het einde van de cursus ben ik beoordeeld op een door mij geschreven training die ik in praktijk bracht bij H1. En ineens had ik een diploma. Een detail eigenlijk, want het ging me uiteindelijk om de kennis en bewustwording. Het was een investering qua tijd, maar absoluut de moeite waard. Ik bevraag, ik probeer, ik reflecteer, ik leer. Iedere week word ik een betere trainer. Interessant? Spreek me aan op een thuisavond of kom eens langs bij de training van H1. En! In april organiseer ik samen met de TC een trainersclinic. Je bent welkom, ook als je interesse hebt om training te gaan geven! Laurie (D1) lauriemeijers@gmail.com

bottom of page